O nama

NK “Hajduk” danas

Nogometni klub “Hajduk” danas je jedna od najmasovnijih pakračkih udruga uopće i jedna po broju registriranih igrača najmasovnija sportska udruga u okruženju. Upravlja Gradskim stadionom Pakrac u vlasništvu Grada Pakraca koji se sastoji od glavnog igrališta s tribinom s natkrivenim sjedalicama za 450 gledatelja, objektom s pet svlačionica, spremištima, tajništvom, klupskom kantinom i pratećim sanitarnim i hodničnim prostorima ukupne veličine oko 480 četvornih metara te djelomično osvijetljenim pomoćnim igralištem.

Seniorska selekcija kluba se natječe u Međužupanijskoj ligi Brod- Požega. U klubu djeluje pet natjecateljskih mlađih selekcija s oko 130 registriranih igrača, te igraonica s oko 25 djece predškolskog uzrasta.

Stariji (U 15) i mlađi pioniri (U 13) kao i limači (U 10) se natječu u Međužupanijskoj Ligi Brod-Požega, početnici (U8) u Mcđužupanijskoj ligi Bjelovar-Virovitica, a juniori (U 18) u Županijskoj ligi.

Sve kategorije su pokrivene trenerima adekvatne stručne osposobljenosti.

Kvalitetan i kontinuiran rad u našoj školi nogometa rezultirao je s 10 igrača rođenih od 1999. do2003. godišta koji su svoj razvojni put nastavili u prvoligaškim sredinama kao što suNK Osijek, NKSlaven-Belupo Koprivnica i NK Lokomotiva, a trojica od njih su stalni ili povremeni članovi hrvatskih reprezentacija u mlađim kategorijama.

Klub redovito sudjeluje s igračima i trenerima ili organizira regionalne i kampove HNS za mlađe kategorije. Stalni smo sudionici i organizatori dvoranskih malonogometnih turnira.

Klub aktivnosti najviše financira sredstvima koje kao potporu dobiva iz proračuna Grada Pakraca, članarinama i pomoćima donatora i sponzora.

Povijest NK “Hajduka”

Prvi nogometni klub u Pakracu osnovan je u travnju 1919. pod nazivom “Građanski”, Klub je u Zagrebu u Hrvatskom nogometnom savezu registriran pod rednim brojem 36.

Godine 1926. godine preimenovan je u NK “Hajduk” koje ime, uz dvije kasnije kratkoročne promjene, nosi sve do danas. U godinama prije 2. Svjetskog rata igrao je prigodne prijateljske utakmice s novoosnovanim klubovima iz okruženja.

Godine 1952. NK “Hajduk” se prvi puta uključuje u službeno nogometno natjecanje: u ligu Virovitica – Daruvar- Pakrac. Hajduk osvaja već u prvoj sezoni prvo mjesto i plasira se u ligu u kojoj igraju klubovi Centra Bjelovar. Nakon osvajanja prvog mjesta u Bjelovarskom nogometnom podsavezu u sezoni 1959./1960. “Hajduk” razigrava s ekipom “Sloboda” iz Varaždina za pravo na kvalifikacije za ulazak u 11saveznu nogometnu ligu bivše države što je i najveći rezultatski uspjeh u stogodišnjoj povijesti kluba.

Pakrački klub je sezonu 1973./74. započeo kao NK “Pakrac”, a od 1. 3. 1974. godine nastavio kao NK “Hajduk”, nakon što je Skupština kluba vratila staro ime koje nosi i danas.

Rat je prekinuo u ljeto 1991. godine sva sportska natjecanja na području Pakraca.

Nakon Domovinskog rata rad se obnavlja 1993. godine. Do sezone I 995./1996. “Hajduk” je član Četvrte HNL kada prelazi u novoutemeljenu Županijsku ligu Požeškoslavonske županije u kojoj u dva navrata osvaja titulu prvaka što mu omogućuje daposljednjih pet sezona kontinuirano igra u Međužupanijskoj ligi Slavonije i Baranje (4. rang).

Kroz svoju stogodišnju povijest NK Hajduk je koristio tri lokacije za nogometna igrališta da bi na sadašnjoj uz pomoć Grada izgradio za malu sredinu solidnu infrastrukturu koju treba dovršiti i oplemeniti kako bi u narednom razdoblju stvorio adekvatne materijalne i prostorne uvjete za rad nikada brojnijih mlađih selekcija.

NK “Hajduk” do sada nije dao hrvatskog seniorskog reprezentativca niti afirmiranog profesionalnog nogometaša, No unatoč tome njegov doprinos razvoju lokalnog nogometa i sporta je ogroman jer je u njemu ovih sto godina generacijama razvijana sportska kultura i ljubav prema sportu, kao i afirmacija Pakraca kao nogometne sredine.

Uz to Hajduk je već desetljećima u Pakracu nezaobilazan čimbenik brojnih sportskih i inih događanja i mjesto okupljanja sportskih entuzijasta zahvaljujući čemu smo lani proslavili prvih sto godina postojanja organiziranog igranja nogometa u ovom dijelu Slavonije.